Akvarium för nybörjare – Vilka akvariefiskar & akvarietillbehör skall man köpa.

Om du funderar på att skaffa akvarium med akvariefiskar i så är du inte ensam.
Akvariefiskar är ett av våra vanligaste husdjur om än inte riktigt lika vanligt som det var på 80-talet då det nästan stod ett akvarium i varje hem.

 

Hur kommer det sig att akvariefiskar är så populära?

Särskilt bland barnfamiljer är det populärt att införskaffa ett akvarium.
Det beror på till stor del att det är ganska enkelt att köpa och att ta hand om akvariefiskar och sen så är de ju väldigt vackra att titta på.

Barnen kan själva vara med från ganska tidig ålder genom att t.ex. mata fiskarna som är väldigt enkelt och detta gör akvariefiskar till ett väldigt bra första gångs husdjur.

Det behövs minimalt med underhåll, visst man kanske måste skrapa rutorna ibland och göra rent något filter.

Du behöver inte gå ut och gå med fiskarna, de kräver inte en massa kel, du behöver inte klippa naglarna på dem, ingen päls som dammar och ger allergiker besvär.

Det finns många fördelar med ett akvarium som du kan se men man kan ju vända på det och se det som tråkigt att man inte kan gosa med sina fiskar, ok du kan stoppa ner handen i akvariet och kela lite med dem kanske om de är väldigt tama men det är inte riktigt samma sak som att gosa med en katt t.ex. det får vi väl ändå erkänna men bortsett från att man inte kan gosa med sina fiskar så finns det nästan bara fördelar med att ha akvariefiskar som husdjur.

Glöm även inte hur vackert ett akvarium är, det kan göra ett ganska tråkigt vardagsrum till ett livligt och färgglatt rum.

 

Vad kostar ett akvarium?

Det beror helt och hållet på hur stort akvarium du skall ha och vilka fiskar du vill ha i ditt akvarium men om vi utgår från att ni är en familj som skall köpa ert första akvarium så ni vill ha enkla färggranna fiskar.
Då borde ett komplett akvarium runt 150L med allt som man behöver – fiskar, stenar, grus, luftpump, värmepump, håv, mat m.m. gå på runt 2500 kr, självklart kan det gå på mer. Det är helt och hållet upp till den som köper att akvarium.
Ett akvarium kan lätt gå på mycket mer om man väljer något mer exklusivt akvarium, t. ex. ett som är inbyggt i en möbel.

Har en vän som betalade över 10 000 kr för sitt första akvarium.
Men så är han en som älskar de nyaste prylarna, så han var bara tvungen att ha det värsta & största akvariet och de coolaste tillbehören.
En akvarieförsäljares dröm.

Vad bör man tänka på när man skall köpa ett akvarium?

Detta bör du fundera över innan du köper ett akvarium
Mitt bästa råd till dig som funderar på att köpa ett akvarium är att köp inte ett för litet akvarium, du kommer att ångra dig om du köper ett akvarium under 100L, köp helst 150L eller större.

Desto större desto bättre brukar jag säga, för det är lättare att få en bra balans i miljön i ett större akvarium.

 

Placering i rummet av akvarium.

Vart du ställer ditt akvarium är väldigt viktigt för miljön i akvariet.
Du skall absolut inte sätta ditt akvarium nära ett fönster så att det står i direkt solljus för då kommer du att få stora problem med alger.

 

Vad väger ett akvarium?

Hur mycket väger ett akvarium
Ta en funderare på hur stort akvarium ni har plats för och glöm för guds skull inte bort att kolla upp hur många kilo ert golv klarar av att bära om ni skall ha akvariet placerat på en övervåning, ett stort akvarium väger en hel del, ett 450L akvarium med stativ, fullt inrett med sand, sten, pumpar och vatten väger i runda slängar 600kg så det gäller att du har ett bra golv om du skall ha ett stort akvarium.

 

Skall man ha ett helglasakvarium eller ett ramakvarium?

Personligen så tycker jag inte det spelar så stor roll vilken sorts akvarium man väljer, det är mest en estetisk fråga.

Enda direkta skillnaden är att ett akvarium med ram kan du ställa precis vart som helst så länge som ytan den står på är plan, medans ett akvarium helt av glas måste ha en frigolitskiva eller liknande under sig för att inte riskera att spricka.

 

Guldfisk i en rund guldfiskskål

Guldfiskskål är förbjudetDetta är ett stort NEJ!
Tänk inte ens tanken.
Klotformade akvarium är nu mera förbjudna så du kan sluta fundera på att skaffa en klassisk guldfiskskål.

 

Vad skall man ha för grus i akvariet?Skall man ha sand eller grus i akvariet

Det finns mängder med olika sorters grus/sand att välja på till ditt akvarium.
Jag tänker inte sitta här och säga att det ena gruset/sanden är bättre än det andra för det beror på så många faktorer vilket som passar just dig och ditt akvarium.

Själv kör jag med grus men det är för att jag har fiskar som tycker om att gräva i grus.

Prata med personalen i zoobutiken där du köper akvariet så hjälper de dig med vilken sand/grus som passar ditt akvarium bäst.

 

Vilken pump skall man välja till sitt akvarium?

När man pratar pump till akvarium tänker de flesta på en luftpump som ger fina bubblor i akvariet.

Du behöver inte ha en luftpump till ditt akvarium!

Men det är väl luftpumpen som ger vattnet syre?
Och svaret på det är både ja och nej.

Det är inte luftbubblorna i sig som ger syre till vattnet utan bubblorna får vattnet att röra på sig så att det syresätts.

Så du behöver alltså inte en luftpump för att syresätta vattnet men en luftpump funkar och kan i vissa fall vara väldigt vackert men själv så föredrar jag en ytlig cirkulationspump med ett ytterfilter för filtrering och rening av vattnet.

Det finns även invändiga filter med pump, dessa bör bara användas på akvarium under 200 liter.
Jag gillar inte dessa för jag tycker de är lite krångligare att göra rent och de tar en massa plats inne i akvariet och de gräsligt fula så man måste jobba med inredningen så att själva pumpen döljs.

Ingen av de olika pump- filter- varianterna är fel, det är bara olika system som ser olika ut och kostar olika, så välj det som passar dig och ditt akvarium bäst.

Återigen måste jag säga – Prata med personalen på Zoobutiken så hjälper de dig.

 

DoppvärmareVad är en doppvärmare och behöver jag en?

En doppvärmare är ett element till ditt akvarievatten kan man enkelt säga.

Du behöver en doppvärmare om du skall ha ett tropiskt akvarium och jag skulle gissa på att det är det du vill ha så ja du behöver en doppvärmare för att få till rätt temperatur i akvariet.

Välj en doppvärmare där du kan ställa in värmen och glöm för guds skull inte att köpa en termometer så att du kan se hur varmt/kallt vattnet är.

Olika fiskar skall ha olika temperaturer så där måste du läsa på eller fråga i butiken där du köper fiskarna så att du skaffa fiskar som lever i samma typ av värme.

 

 

Vilka akvarieväxter är bra för en nybörjare?

Växter till akvarium är en hel djungel och det finns många växter som inte är gjorda för akvarium som säljs som akvarieväxter.

Man kan dela in akvarieväxter i 2 olika kategorier: Fejk och riktiga.

Fejkväxter är plastväxter eller sidenväxter och är lättskötta, passar en nybörjare utmärkt eftersom det enda som behöver göras är att skölja av dem ibland.
Dock så kanske fejkväxter ser lika levande ut som riktiga vattenväxter, personligen skulle jag aldrig använda fejkväxter men det är min personliga åsikt.

Riktiga vattenväxter är mycket bättre att ha i ditt akvarium men kräver lite mer av dig.
Så länge dina växter är friska så är det bara positivt för ditt akvarium, de filtrerar vattnet, ger gömställen till små fiskar, vissa fiskar lägger sina ägg på växternas blad.

Dåligt skötta växter är dock väldigt dåligt för ditt akvarium, de ger sämre vattenkvalité och det medför att dina fiskar mår sämre.

Några bra växter för nybörjare är:

Hornsärv
Hornsärv

Vattenpest
Vattenpest

Vallisneria spiralis
Vallisneria spiralis

 

Rötter och stenar som dekoration

Stenar till akvarietDet finns väldigt många olika varianter av dekoration som du kan välja på att ha i ditt akvarium.
Allt från skattkistor och slott i plast till vackra stenar och rötter som du kan placera i ditt akvarium.

Själv så föredrar jag naturliga saker så som stora stena och rötter.
Du kan köpa stenar och rötter hos din zoobutik men du kan även gå ut i din trädgård eller i skogen och plocka stenar och rötter.

En rot eller en sten som du plockar i naturen måste kokas ordentligt innan de placeras i akvariet, rötter behöver även blötläggas en längre tid innan de läggs i.

Se dock upp för alunskiffer det skall du absolut inte ha i ditt akvarium sedan så får du räkna med att en rot troligtvis sänker pH-värdet i vattnet och stenar som innehåller kalk höjer pH-värdet.

Akvariefiskar för nybörjare.

Det finns väldigt många fiskar som är relativt lätta för en nybörjare.
Jag tänker skriva om de som är mina personliga favoriter.

Endlers guppy
Endlers guppy - bra nybörjarfisk

En vacker liten fisk som överlever nästan allt, dör dina Guppys så är det något allvarligt fel i akvariet.
Guppys är extra roliga därför att de har ganska lätt att föröka sig och vem tycker inte att det är sött med en massa fiskyngel i akvariet.

Varför rekommenderar jag inte vanligt Guppy kanske du undrar.
Saken är den att vanlig Guppy är helt sönderavlad så de lever inte speciellt länge.

Neontetra
neon tetra - en bra fisk för nybörjare

Väldigt vacker stimfisk som nästan alltid är i rörelse. Ger liv och färg till ditt akvarium.

Zebrafisk
Zebrafisk - perfekt för nybörjaren

Är även den en stimfisk men till skillnad från neontetran som håller till i mellersta delen av akvariet så håller zebrafisken till i den övre delen.

Platy
Fiskar för nybörjaren - platy

Även den här arten är lite sönderavlad men har själv inte haft några större problem med dem så därför rekommenderar jag den. Väldigt vacker och lättskött fisk. Finns i väldigt många olika färgvarianter.

Ancistrus – Skäggmunsmal
Ancistrus - bra nybörjarmal

Aktiv och vacker mal som är tålig som håller sig efter botten eller sitter och suger på någon av rutorna.

OBS!
Undvik Black Molly!
Unvik Black Molly

Är ganska säker på att många kommer att rekommendera dig att skaffa Black Molly men jag tycker att du helt skall undvika dem. De får väldigt lätt sjukdomar och det är ofta de som bär på sjukdomarna du får hem till ditt akvarium.

Skötsel av akvariet.

Hur ofta skall jag städa mitt akvarium?

Det går inte att säga att du skall städa ditt akvarium si och så ofta utan det är väldigt olika beroende på en massa faktorer så som –

  • Antal fiskar
  • Hur mycket mat fiskarna får
  • Storlek på akvariet
  • Storlek på filter
  • Hur bra syretillförsel i akvariet är

Man måste dock städa sitt akvarium regelbundet för hur du än gör så bajsar dina fiskar, de äter garanterat inte upp 100% av all mat och dina växter dör, tappar blad som ruttnar sakta.

Som en fingervisning kan man väl säga att du bör byta ut ca 30% av vattnet varannan vecka och sedan behövs gruset göras rent då och då men det är något du får försöka lära dig när det behövs göras.
Ha koll på alger och hur fiskarna mår så lär du dig så småningom när det behövs.

Ett hjälpmedel du kan använda dig av för att avgöra om du behöver städa akvariet är ett nitrit/nitrat test.

Här nedan har ni en väldigt bra video på hur man städar ett akvarium – videon är på engelska.

 

Hur ofta skall man mata fiskarna?

Du skall mata fiskarna så att de håller sig friska, de skall inte bli övergödda men de skall inte bli magra heller för den delen.
Personligen så matar jag mina fiskar morgon och kväll.

Man får testa sig fram lite hur mycket man skall ge dem, ger man dem för mycket så att de inte äter upp allt kommer det att märkas ganska fort eftersom då blir det snabbt alger i akvariet.

Ge dem så mycket mat att de har ätit upp allt inom ca 1 min, det gör inget om lite singlar ner till botten. Om det inte är för mycket mat som kommer ner till botten så tar malen hand om det så det är inte problem.

 

Medicin till akvariefiskar, behövs det?

Dina fiskar kommer att bli sjuka så lika bra att vara förberedd.
Vanligaste sjukdomarna är svampinfektioner & vita prickar.
Dessa sjukdomar botar du med ectozonsalt och Toxivec.
Glöm inte att läsa bruksanvisningarna.

Nu har ni nog fått ett någorlunda bra grepp om vad ni behöver fundera på innan ni skaffar ert första akvarium .
Det finns hur mycket som helt mer att skriva om men det får vänta till en annan gång.

Ville bara att det här skulle vara en snabb genomgång och svar på vad man kanske funderar på när man skall skaffa sitt första akvarium.

Hoppas ni fick svar på det ni funderade över inför ert akvarieinköp om inte skriv gärna en kommentar här under så skall jag göra mitt bästa att svara på era frågor.

1 kommentar

  1. Angelica

    Detta va toppen! Ja har inte haft akvariet sen ja va liten och min 5åriga son vatt helt lyrisk över fiskarna i zoobutiken.. så att göra sin hemläxa innan är självklart och har fyllt akvariet med enbart vatten än så länge då ja vill veta vilka arter vi ska ha och vad dom trivs i innan ja inreder det redo för våra kommande familjemedlemmar. Ja har mycke kvar att lära men du gav en toppen grund för mej att börja me.. Tack igen och trevlig sommar 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 + tolv =

[related_post]

Pin It on Pinterest