Atcho! – hundar nyser också av olika anledningar. För det ligger komplexa processer bakom nysningsreflexen som vi tar för givet. Varför nyser hundar? Och när är nysning en anledning till ett veterinärbesök? Vi har sammanställt svaren åt dig.
Innehållsförteckning
Sex anledningar till varför hundar nyser
Din hund nyser – har du precis tänkt på honom? I Östasien säger man istället för ”Hälsa!”: ”Någon tänker på dig!” En trevlig idé. Men vi tittar närmare. Precis som för människor är nysningar ett symptom som kan ha olika orsaker.
1. Hunden nyser för att den är förkyld
Liksom människor kan hundar nysa när de har en infektion. Detta kan orsakas av virus eller bakterier. Vid infektioner är nysningar sällan det enda symptomet. Flytningar från näsan, rinnande ögon och trötthet hör till förkylningars (o)populära följeslagare. Försiktighet rekommenderas, särskilt med valpar, immunförsvagade eller äldre hundar. Ta det lugnt med din hund och boka tid med honom hos veterinären. Detta gäller även om hunden har feber.
2. Nysningar som en överhoppningsåtgärd
Skulle du vilja lära din fyrbenta vän ett litet trick – plötsligt nyser han i snabb följd, tyst men imponerande? Det där nysningen kan vara en överhoppningshandling. Många djur faller tillbaka på en repertoar av kända beteenden i osäkra situationer. Det är så de lugnar ner sig eller lindrar stress. Förutom nysningar inkluderar överhoppningsåtgärder att klia, gäspade och slickar.
3. Hunden nyser på grund av ett främmande föremål
Hundar gillar att utforska världen med nosen – inte konstigt att det kan komma in något där som inte hör hemma där. Till exempel en markis eller ett litet grässtrå. Främmande föremål i näsan eller baksidan av halsen kan orsaka ihållande nysningar. Om din fyrbente vän kommer ut ur en buske och nyser kraftigt, har den förmodligen ett främmande föremål fast i näsan.
Ett annat möjligt symtom är unilaterala flytningar från näsan. Om du kan känna igen den främmande kroppen utifrån kan du i vissa fall hjälpa den fyrbente vännen ur trubbel. Stick aldrig in spetsiga föremål i din kamrats näsborrar – det finns en stor risk för skador. Om ett envist främmande föremål får din hund att nysa, ta den till en veterinär så snart som möjligt.
4. Yttre stimuli som får hunden att nysa
Avgaser eller virvlande damm: yttre stimuli får inte bara oss, utan även våra fyrbenta vänner att fnysa. Vanligtvis är problemet löst efter en till tre rejäla nysningar. Senast när den yttre stimulansen inte längre finns, lugnar sig den känsliga hundnäsan.
5. Hunden har en allergi
En allergi gör att immunförsvaret överreagerar. Det finns flytningar från näsan och därför nysningar, som vid förkylning.
Våra fyrbenta vänner kan utveckla kontaktallergier mot ett nytt tvättmedel eller lida av pollenallergi. Dammkvalster och mediciner kan också utlösa allergier. Huvudsymtomen är klåda eller andra symtom relaterade till huden. Om du misstänker att din hund har en allergi, prata med din veterinär om det.
6. Förgiftning och trauma som orsak till nysningar hos hundar
Förgiftning och skada kan orsaka nysningar. Detta sker oftast indirekt – via näsan i form av sekret, pus eller näsblod. Den nasala flytningen utlöser nysningsreflexen. I vissa fall är näsblod huvudproblemet och bör leda till ett omedelbart besök hos veterinären. Råttgift är ett av de toxiner som orsakar näsblod hos hundar.
Specialfall: omvänd nysning
Vissa unga hundar och hundar av korthåriga raser som mopsar eller franska mastiffer skrämmer sina ägare genom att ”nysa baklänges”. Hundarna sträcker på benen och andas in luft genom näsan. Efter några sekunder är spöket över och den fyrbente vännen är oansenlig.
Fenomenet uppstår oftare när hundarna är på topp. Experter är inte överens om orsakerna: omvänd nysning hos hundar kan bero på en mjuk gom som är för lång, inflammation eller kramper. Om hunden sväljer avslutar den automatiskt den lilla bakåtvända nysningen.
Hållare kan hjälpa till med en liten godbit. Enstaka omvända nysningar är ofarliga. Om det inträffar flera gånger om dagen eller inte kan stoppas av sväljreflexen rekommenderas ett besök hos veterinären.
Hunden nyser – när ska jag gå till veterinären?
Om din hund nyser några gånger om dagen är det inget att oroa sig för. Om nysningarna inträffar regelbundet, observera situationen runt din fyrbenta vän. Om det finns andra symtom på en infektion eller andra tecken som apati, rinnande näsa eller aptitlöshet bör du konsultera en veterinär.
Det gäller även andningssvårigheter, näsblod och kraftiga nysningar. Med detta menar vi att hunden nyser mer än 20 gånger på 30 minuter. Du bör vara särskilt försiktig med valpar: det är bättre att ta dem till veterinären en gång för ofta än inte tillräckligt.