Domelandet av våra hundar började för tusentals år sedan. Hittills har tamhundar behållit många egenskaper som vargen. Näringsmässigt är vargen en av köttätarna, köttätarna, även om den beroende på födotillgången också äter växtbaserad mat.
Hunden, å andra sidan har förändrats under loppet av att leva anpassad till människans kost. Det är inte så länge sedan som tam- och gårdshundar matades med rester och slakteriavfall. Så blev hundar allätare.
En hälsosam och balanserad kost för vår hushund måste därför bestå av olika komponenter. Grunden är och förblir dock protein i form av kött.
Mer än åtta miljoner ton kött produceras i Tyskland varje år. Det bästa köttet för mänsklig konsumtion väljs ut i slakterierna.
Slakterierna och köttbearbetningsanläggningarna är föremål för strikta kontroller. Produkterna ska alltid vara spårbara, vara certifierade, godkända och regelbundet inspekterade.
Officiella veterinärer utfärdar medföljande dokument och intyg som intygar kvaliteten.
Vad är köttrester?
Tidigare handlades en stor del av ett slaktat djur, men idag är det bara runt 50 procent. Anledningen till detta är att inälvor som hjärna, lever eller mage knappast spelar någon roll i vår kost idag.
Exakt dessa delar av köttet kan användas till hundmat i tillägg till muskelkött. Om och om igen sägs det att köttavfall skulle hamna i fodret till hundar.
I Tyskland finns en mycket strikt livsmedels- och foderlag. Detta föreskriver att endast animaliska produkter som är hygieniskt perfekta och lämpliga som livsmedel får användas för framställning av djurfoder.
Det är alltså inte köttavfall i traditionell mening. . Även om detta kött är lämpligt som livsmedel och därför anses vara livsmedelssäkert, är efterfrågan begränsad.
Producenter av konserver och torrfoder men även konsumenter som valt BARF köper nu detta kött.
Köttmjöl
Vid produktion av djurfoder används endast en del som rått kött. Den andra delen steriliseras, torkas och mals. Denna köttmjöl anses vara en av huvudingredienserna för torrfoder.
Det kan dock finnas skillnader i kvaliteten på köttmjöl. Mjöl av hög kvalitet sorteras. Det betyder att de kommer från endast en djurart och deklareras därefter. Även här används inte bara muskelkött utan även slaktbiprodukter
Det får inte innehålla några hår, näbbar, ögon eller fötter, eftersom dessa komponenter inte är avsedda för människor konsumtion definitivt. Köttmjölet av högsta kvalitet, som endast består av kött från en specifik djurart, har en mycket bra näringssammansättning.
Kött och köttmjöl måste värmas upp till ett minimum på 133 °C i 20 minuter vid ett tryck på tre bar kokas. Detta är också en riktlinje.
Under denna tillagningsprocess förändras proteinerna som ingår, d.v.s. denatureras. Om hunden äter rått kött denatureras dess proteiner i magen av saliv och magsyra.
Djuret kan endast använda de frigjorda aminosyrorna genom matlagning eller exponering för magsyra. syra.
Kvalitet och EU-förordning
Deklarationen är viktig för bedömningen av hundmat. Här ska både typ av kött och andel innehåll anges.
Denna märkningsplikt regleras av en EU-förordning. Det är VO 767/2009 för utsläppande av foder på marknaden
Tyvärr är dessa deklarationer ofta mycket ogenomskinliga och svåra att förstå för hundägaren, som ett test på flera foder från Stiftung Warentest gjorde det klart förra året.
Hur mycket rått kött kan en hund äter?
Fler och fler hundägare har förlitat sig på BARF den senaste tiden. Denna diet är baserad på rått, naturligt kött. Till detta tillsätts frukt, grönsaker, örter och olika oljor för att få en nyttig meny för hunden.
Åsikterna är fortfarande delade om det är den industriellt producerade helfoder eller den egenmonterade BARF-menyn är hälsosammare för hunden.
Om du vill behandla detta ämne mer i detalj, boken ”Katter skulle köpa möss” av Hans- Ulrich Grimm rekommenderas.
Råmatarna har alltid en fördel. Du bestämmer själv vilket kött som går in i ditt husdjurs måltid.
Rått kött för hundar kan nu köpas antingen direkt från slakteriet eller från din betrodda slaktare.
I välsorterade djuraffärer finns olika typer av kött förpackat i frysta portioner och många företag har redan specialiserat sig på leverans av rått kött.
I stor utsträckning används köttsorter som nötkött, fågel och fisk för utfodring av hundar.
Men antalet allergier hos hundar är ökar snabbt och med det önskan om Kött som ännu inte är massproducerat. Detta inkluderar vilt, hästar, renar, får, getter, kängurur och strutsar.
Fläsk däremot spelar en underordnad roll i hundens näring.